Jeremias Gotthelf (1797-1854)
L'Aranya Negra

Jeremias Gotthelf va néixer en una família de Burgesos de Berna en la petita ciutat de Murten (Morat). El seu nom autèntic era Albert Bitzius. El seu pare era pastor protestant i el jove Bitzius seguí la tradició familiar. Lluità ja de jove per la millora qualitativa de l'educació escolar. Després de dos anys d'activitat com a predicador a Berna fou elegit pastor de la parròquia de Lützelflüh a l'Emmental, on es va casar amb la néta del seu predecessor. Combinava la seva activitat religiosa amb la política.

Gotthelf tenia ja gairebé quaranta anys quan va iniciar la seva gran carrera literària. L'any 1836 aparegué la seva primera novel·la, "Der Bauernspiegel" (L'espill rural). En els propers anys va escriure més de 10 grans novel·les i més de 40 relats i novel·les curtes, entre elles "L'Aranya Negra" (Die schwarze Spinne).

Els especialistes solen considerar Gotthelf com al més antic representant del realisme alemany. El peculiar idioma que empra per plasmar les seves històries ambientades en el medi rural suís incorpora amb gran naturalitat una part del ric vocabulari dialectal del seu entorn.

Aquí es pot descarregar una traducció en forma de fitxer PDF de la novel·la curta "l'Aranya Negra" en la meva traducció. L'aranya que en aquesta fantàstica llegenda explicada per Gotthelf representa el dimoni, acceptaria altres interpretacions, com ara una epidèmia, una secta, una droga o una altra desgràcia col·lectiva.                 Jeremias Gotthelf: L'Aranya Negra en format PDF

                 Jeremias Gotthelf: L'Aranya Negra en format EPUB

                 Jeremias Gotthelf: L'Aranya Negra en format MOBI


           Segons la configuració hi ha hagut problemes amb la baixada de fitxers de llibres electrònics. Per evitar això, aquí s'ofereixen fitxers comprimits del tipus ZIP, que es poden descomprimir amb un programa com ara PKZIP, WinZip, 7-Zip o PeaZip.


                 Jeremias Gotthelf: L'Aranya Negra -- fitxer EPUB comprimit

                 Jeremias Gotthelf: L'Aranya Negra -- fitxer MOBI comprimit